Wat je absoluut niet moet doen bij het schoonmaken van leer

Wat je absoluut niet moet doen bij het schoonmaken van leer

Een lederen handtas is een investering waar je, bij goed onderhoud, jarenlang plezier aan kan beleven. Hoewel leer sterk en duurzaam is, is het ook een materiaal dat gevoelig kan zijn voor verkeerde behandelingen. Als je niet oppast, kun je het leer permanent beschadigen. In deze blogpost bespreken we wat je **absoluut niet** moet doen bij het schoonmaken van leer, zodat je jouw geliefde tas in topconditie kunt houden.

1. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen

Een van de grootste fouten die mensen maken bij het reinigen van leer, is het gebruik van agressieve chemicaliën zoals bleekmiddel, azijn of allesreinigers. Deze kunnen de beschermende oliën in het leer aantasten, wat leidt tot uitdroging, barsten en verkleuring. Gebruik in plaats daarvan een milde, pH-neutrale leerreiniger die speciaal voor leer is ontwikkeld.

2. Gebruik niet teveel water

Water en leer zijn geen goede combinatie. Hoewel een klein beetje vocht kan helpen bij het schoonmaken, kan overmatig water het leer doen opzwellen en vervormen. Dit kan leiden tot vlekken en scheuren. Gebruik een licht vochtige doek in plaats van de tas onder te dompelen in water, en zorg ervoor dat het leer na het schoonmaken goed kan drogen.

3. Wrijf niet te hard

Wanneer je een vlek probeert te verwijderen, kan het verleidelijk zijn om stevig te wrijven. Maar door te hard te wrijven, beschadig je de structuur of de toplaag van het leer, wat kan leiden tot permanente krassen. Maak in plaats daarvan zachte, cirkelvormige bewegingen met een zachte doek (zoals een oude badhanddoek) om vuil voorzichtig los te maken.

4. Gebruik geen föhn of radiator om te drogen

Als je tas nat is geworden, bijvoorbeeld door regen, is het verleidelijk om een föhn te gebruiken of hem bij een radiator te leggen om het proces te versnellen. Dit is echter funest voor het leer. Hitte droogt het leer te snel uit, wat kan leiden tot scheuren en stijfheid. Laat je tas in plaats daarvan op kamertemperatuur aan de lucht drogen, weg van direct zonlicht of warmtebronnen. Prop hem eventueel vol krantenpapier zodat de tas op de juiste manier droogt en zijn vorm houdt. 

5. Sla conditioner niet over

Leer is een natuurlijk materiaal dat zijn soepelheid en glans verliest als het niet regelmatig wordt gevoed. Een van de grootste fouten is om het leer te reinigen zonder het daarna te voeden. Gebruik na het schoonmaken altijd een goede leather balm om het leer te hydrateren en te beschermen tegen uitdroging. Je vindt leather balm bij iedere schoenhersteller of bij Shop with purpose. 

6. Gebruik geen keukenpapier of ruwe materialen

Vermijd het gebruik van keukenpapier, tissues of andere ruwe materialen bij het schoonmaken van leer. Deze kunnen vezels achterlaten of krassen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan een zachte, pluisvrije doek (zoals een oude badhanddoek) om je tas voorzichtig schoon te maken.

7. Vermijd schoonmaakbeurten op haastige momenten

Leer reinigen vereist tijd en aandacht. Het is geen klusje dat je even snel kunt doen voordat je de deur uitgaat. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om het leer voorzichtig schoon te maken, goed te drogen en te voeden. Overhaast werken kan leiden tot fouten, zoals het niet volledig verwijderen van schoonmaakmiddelen, wat later vlekken of beschadiging kan veroorzaken. Bij hardnekkig vuil kan het dat je alle handelingen een tweede keer moet herhalen voor je de voeding aanbrengt. 

 

Int kort

Het schoonmaken van leer vereist zorgvuldigheid en de juiste producten. Door deze fouten te vermijden, kun je de levensduur van je leren handtas aanzienlijk verlengen en ervoor zorgen dat hij er jarenlang prachtig uitziet. Zorg ervoor dat je altijd milde, leer-veilige producten gebruikt, vermijd te veel water en hitte, en geef je tas de tijd en aandacht die hij verdient. Je zult zien dat het onderhoud van leer met de juiste aanpak een stuk makkelijker is dan je denkt!

Zie je er toch geen beginnen aan, breng je handtas dan gerust langs bij Shop with purpose.  Ik help je graag op weg of neem het van jou over indien je dat wenst. 

 

xoxo Marlies 

Terug naar blog

Reactie plaatsen